POLJA STVARNOSTI

GRANICE ILUZIJE

16 NOV

elementali, bića, tajne prirode

ELEMENTALI

 

Elementali su različiti tipovi bića ili duhova koji su vezani za prirodu.

Verovanje u njihovo postojanje bilo je univerzalno u drevnim vremenima. Ova verovanja su se održala sve do danas, mada je kroz istoriju bilo mnogo pokušaja da se okarakterišu bilo kao sujeverje, koje je neretko i zabranjivano i kažnjavano.

 

Interesovanje za elementale je poraslo tokom srednjeg veka i renesanse kada su praktikanti alhemije i magije pokušavali da ovladaju tajnama prirode i steknu moć da ih kontrolišu.

Sa dolaskom new age pokreta, verovanje da sve stvari poseduju život i da je priroda ispunjena bićima koja poseduju natprirodne moći, a koja su obično nevidljiva za ljude ukoliko sami ne odluče da otkriju svoje prisustvo, doživelo je procvat i postiglo veliku popularnost.

Duhovi prirode vole da borave pored drveća, bilja, reka, jezera, kao i u planinskim predelima i u kristalima. Prisutni su praktično svuda, u svakoj prirodnoj stvari.

U Kini postoji verovanje da čuvaju rižu, svilu, puteve, kapije i druge stvari.

Japanska Šinto religija slavi prirodu, kao i sve sile prirode i stavlja naglasak na poštovanje duhova prirode.

Obožavanje duhova prirode bilo je rašireno među starim grcima i rimljanima, koji su verovali da su duhovi prirode prisutni svuda, u svakoj klisuri, reci, jezeru pa čak i u vazduhu.

Po predaji, elementali predstavljaju životnu silu u svim živim stvarima. Oni upravljaju elementima zemlje, vazduha, vatre i vode. Uopšteno, za elementale se smatra da su dobronamerna stvorenja koja održavaju harmoniju prirode.

U elementale se neretko svrstavaju i vilenjaci koji žive u šumama i na obalama reka i jezera kao i goblini i kućni duhovi.

 

Ponekad se među elementale svrstavaju i vile, a takođe i manikini, koji su u suštini muške vile koje imaju atribute elvova, gnomova i kućnih duhova.

U folkloru mnogih plemena severnoameričkih indijanaca, vodene bebe, koje su male i imaju ljudsku formu, naseljavaju jezera, potoke, izvore i druga vodna tela. Nisu zlonamerni, ali vole da se igraju i ponekad sa ljudima zbijaju šale, pa ih se ljudi zbog toga često plaše.

Ukoliko neki od njih odluče da vam obelodane svoje prisustvo, nemojte da se plašite. Smatrajte da ste dobili veliku čast, pošto se ovi „mali ljudi“, kako ih nazivaju u folkloru nekih zemalja, pokazuju samo ljudima po svom izboru.

 

Polja stvarnosti

Granice iluzije

Polja stvarnosti
GRANICE ILUZIJE
Polja stvarnosti
GRANICE ILUZIJE
Polja stvarnosti
GRANICE ILUZIJE
GRANICE ILUZIJE