POLJA STVARNOSTI

GRANICE ILUZIJE

16 NOV

maja, iluzija, vreme snova

MAJA - Iluzija pojavnog sveta

 

Novi dokazi o pojavnom svetu uvelike podržavaju drevna ezoterička učenja koja su do nedavno bila ignorisana od strane zvaničnih naučnih krugova.

Velike duhovne tradicije Indije nas nauče da je svet - Maja, obično preveden kao "iluzija" ili "nerealnost", u indijskoj duhovnoj tradiciji shvatanje pojavnog sveta kao iluzije je osnov za jogu i meditaciju, koje se smatraju sredstvima putem kojih čovek može da prevaziđe granice pojavne stvarnosti i stekne uvide o onome što se nalazi iza vela; uvide o svetu čiste misli iz kojeg nastaje svet koji poznajemo.

"Mi smo ono što mislimo. Sa svim onim što se pojavljuje sa našim mislima, mi stvaramo pojavni svet." – Buda

Ne samo Indijci, nego i pripadnici drugih drevnih civilizacija su shvatili  pojavnu stvarnost kao iluziju ili san iz kojeg ćemo se jednom probuditi.

 

„Vreme snova“, kulturno nasleđe australijskih Aboridžina, objašnjava poreklo zemlje i ljudi. Aboridžini imaju dužu zabeleženu kontinuiranu istoriju nego bilo koja druga grupa ljudi na Zemlji, koja po nekim procenama traje već 65.000 godina. Za Aboridžine je „Vreme snova“ religija i kultura.

Po predanju Aboridžina, svaka značajna aktivnost, događaj ili životni proces koji se javlja na određenom mestu uzrokovan je vibracionim zapisom tog mesta, na isti način kao što biljke ostavljaju svoj vibracioni obrazac u semenu. Oblik zemljišta, njegovih planina, stena, rečnih korita i vodotokova odraz su nevidljivih vibracija koji su to mesto dovele u stvaranje. Sve u prirodnom svetu predstavlja simbolički otisak metafizičkih bića čije akcije su stvorile naš svet.

 

Kao i kod semena, jačina zemaljske lokacije je udružena sa sećanjem na njegovo poreklo. Aboridžini su ovu potenciju nazvali "sanjanjem" mesta, a ovo sanjanje predstavlja svetost zemlje. Samo u izvanrednim stanjima svesti čovek može postati svestan ili prilagođen unutrašnjem sanjanju Zemlje.

A kada to uspe, čovek je u stanju da shvati ono što se uobičajeno klasifikuje kao misterija.

 

 

Polja stvarnosti

Granice iluzije

Polja stvarnosti
GRANICE ILUZIJE
Polja stvarnosti
GRANICE ILUZIJE
Polja stvarnosti
GRANICE ILUZIJE
GRANICE ILUZIJE